Elämys on jotain ekstraa, enemmän kuin se mukava peruspalvelu tai kokemus. Elämys subjektiivinen tunnekokemus, ja se on usein ikimuistoinen ja kokijalleen merkityksellinen. Lisäksi se voi johtaa kokijan henkilökohtaiseen muutokseen. (Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti 2010; Tarssanen 2006 lähteessä Reini & Saari 2009, 11.) Elämys siis koskettaa kokijaansa voimakkaasti ja kun elämyksen kesto pitenee ja syvenee, siitä tulee elämyskokemus. (Alanen 2007, lähteessä Reini & Saari 2009, 10-11). Reinin ja Saaren (2009, 11) mukaan elämyksellisyyden täytyy perustua positiiviseen kokemukseen.
Elämyksellisyys on merkittävä osa palvelukokemusta ja elämys voidaan tuotteistaa (Miettinen 2010). Kun palvelun kehittämisessä keskitytään pohtimaan mitä asiakkaalle tarjotaan, keskitytään elämyksen kehittämisessä siihen miten ja millainen kokemus asiakkaalle luodaan, joka synnyttää elämyksen. Elämystuote rakennetaan asiakaslähtöisesti, ja se on räätälöitävissä asiakkaan tarpeen mukaan. Elämystuote on siis eri asia kuin palvelutuote, erottavana tekijänä ovat esimerkiksi elämytuotteen perustuminen teemaan, draamallisuus, räätälöitävyys ja kokonaisvaltainen suunnitelmallisuus. (Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti 2010.) Elämystuote voidaan myös luoda tarinallistamisen avulla, joka tarkoitetaan että elämyksellisyyttä tuodaan esille käsikirjoittamalla tarina osaksi yrityksen palveluita. (Kalliomäki 2011). Elämystuotteen ostamiseen ei vaikuta hinta vaan se mihin raha käytetään. Tulevaisuuden ostajat ovat yhä enemmän elämyshakuisia, joten elämyksellisyys tullee lisääntymään markkinoilla. (Reini & Saari 2009, 12.). Tulevaisuuden yhteiskunta on mahdollisesti pehmeiden arvojen elämysyhteiskunta (Kalliomäki 2011).
Itse olen pitkälti samaa mieltä edellä mainituista teorioista / elämys-käsitteistä. Omakohtaisesti ajattelen elämyksen olevan ostettuna jotain todella, todella erityislaatuista ja pitkäaikaisesti muistoissa olevaa. Elämyksen muistelu aiheuttaa pitkänkin ajan päästä positiivisen tunteen ja saa hymyilemään. Elämyskokemuksesta tulee myös kerrottua hyvin helposti muille. Elämys on tietenkin täysin kokemusperäinen, eli toinen voi olla täysin eri mieltä kokemastaan kuin toinen vaikka elämys olisi ostettu ja koettu esim. samaan aikaan. Mietin, että näin aikuisiällä elämyksen kokemiseen tarvitaan kyllä paljon enemmän kuin lapsena tai nuorempana. Esimerkiksi lähes tulkoon kaikkia huvipuistoja markkinoidaan tällä hetkellä elämystyyppisinä ja lapsille ne sitä tietysti ovatkin (ja ainakin itselleni ne olivat ja edelleen muistoissa siten) Sen sijaan aikuisiällä yritetty elämyksenmetsästys huvipuistossa muuttui itselläni viime kesänä lähinnä kauhukokemuksiksi. :) Aikuisiällä parhaat elämykset on koettu ehkäpä matkoilta eksoottisempiin paikkoihin ja hyvissä ravintoloissa.
Miten elämyskolmion avulla voi kehittää palvelua?
Elämyskolmion avulla tuotteen elämyksellisyyttä voidaan lisätä ja parantaa. Elämyskolmio sisältää kaksi näkökulmaa, jotka ovat: tuotteen elementit ja asiakkaan kokemus.Elämystuotteesta voidaan puhua, mikäli se sisältää kuusi erilaista elementtiä, joiden avulla asiakas voi kokea elämyksen tai muutoksen. Elementit ovat:
- Yksilöllisyys (ainutkertaisuus tai -laatuisuus)
- Aitous (uskottavuus)
- Tarina (liittyy aitouteen ja antaa kokemukselle merkityksen syyn kokea tuote)
- Moniaistisuus (tuote voidaan kokea mahdollisimman usean aisti kautta)
- Kontrasti (erilaisuus asiakkaan näkökulmasta)
- Vuorovaikutus (vuorovaikutus tuotteen ja muiden kokijoiden kanssa)
(Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus 2010)
![]() |
Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskuksen Elämyskolmio-malli., kuva lainattu tarinakone.fi, Anne Kalliomäen Blogi / Miten luodaan elämyksiä? |
Kuvaa Moodboardin avulla mitä olet oppinut tällä kurssilla ja millaisia tunteita oppimiseen on liittynyt.
Lähteet:
Miettinen S., 2010. Elämys, draamallisuus ja kuvakäsikirjoitus palvelumuotoilussa. Luettavissa:
http://www.servicedesignthinking.com/2010_02_01_archive.html. Lueetu 29.4.2013.
Reini, T., Saari, M., 2009. Elämyspalvelun tuotteistaminen. Case:murhamysteeri. Opinnäytetyö. Tampereen ammattikorkeakoulu. Luettavissa: https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/8989/Saa. ri.Miika_Reini.Teemu.pdf?sequence=2 Luettu: 29.4.2013.
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti 2010. Palvelusta elämykseksi työkalut: teema, draama ja massaräätälöinti. Luettavissa: http://matkailu.luc.fi/Tuotekehitys/Tyokaluja_/Tuotteistamiseen/Palvelusta_elamykseksi.iw3. Luettu 29.4.2013.
LEO Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus
http://www.leofinland.fi/index.php?name=Content&nodeIDX=4321. Luettu 29.4.2013
Kalliomäki, A., 2011. Miten luodaan elämyksiä. Blogikirjoitus. Tarinakone. Luettavissa: http://www.tarinakone.fi/4-miten-luodaan-elamyksia/. Luettu 29.4.2013.
Kalliomäki, A., 2011. Miten luodaan elämyksiä. Blogikirjoitus. Tarinakone. Luettavissa: http://www.tarinakone.fi/4-miten-luodaan-elamyksia/. Luettu 29.4.2013.